Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Projekti Završeni projekti Promovisanje uloge poverenika za samostalnost i stvaranje povoljnog okruženja za uspešno delovanje

Promovisanje uloge poverenika za samostalnost i stvaranje povoljnog okruženja za uspešno delovanje

FOSDonator: Fondacija za otvoreno društvo

Trajanje: april 2018 - decembar 2018. godine

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije započelo je projekat čiji je opšti cilj jačanje samostalnosti javnih tužilaca i smanjenje nedozvoljenih pritisaka na rad javnih tužilaca, kroz promovisanje postojećih mehanizama reagovanja u slučaju neprimerenih uticaja.

Posebni cilj projekta je unapređenje razumevanje uloge Poverenika za samostalnost i podizanje svesti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca o radu Povernika.

Na osnovu odredbi izmenjenog poslovnika, Državno veće tužilaca donelo je u aprilu 2017. godine odluku o imenovanju poverenika za samostalnost. Povrenik je ovlašćen da preduzima radnje na jačanju svesti o sadržini i značaju samostalnosti i institucionalnog i profesionalnog integriteta, ukazuje na postupke kojima se ugrožava samostalnost i integritet, predlaže Državnom veću preventivne mere u cilju jačanja samostalnosti i integriteta.

UTS će u saradnji sa Državnim većem tužilaca pripremiti anketu koja je će biti poslata javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da popune. Anketa bi trebalo da bude kratka i da odgovor na pitanje da li su javni tužioci i zamenici javnih tužioca upoznati sa postojanjem Poverenika za samostalnost u okviru Državnog veća tužilaca; da li znaju koja mu je nadležnost, odnosno u kojim slučajevima se mogu obratiti povereniku; kao i da li bi se obratili Povereniku ukoliko se nađu u situaciji da neko vrši neprimeren uticaj na njih. Anketa će biti poslata u trideset javnih tužilaštva. Rezultati ankete biće dostavljeni i Državnom veću tužilaca, kako bi se upoznali sa rezultatima i eventualno preuzeli odgovarajuće mere.

Biće organizovani okrugli stolovi u gradovima u Srbiji. Okrugli stolovi će predstavljati priliku da se javni tužioci i zamenici javnih tužioca bolje informišu o tome da se u slučajevima političkog i neprimerenog uticaja mogu obratiti Povereniku za samostalnost, koje mere Poverenik može preduzeti, i u kojim rokovima. Cilj okruglih stolova je da se podstaknu javni tužioci da se odupru neprimerenim uticajima, da su oni neprihvatljivi, a u slučajevima u kojima nisu u mogućnosti da se samostalno odupru da postoji mehanizam u okviru Državnog veća tužilaca, preko kojeg mogu očekivati reakciju i zaštitu.

Promocija uloge Poverenika biće organizovana u pisanoj formi, štampanim materijalima i u elektronskoj formi. Glavna ciljna grupa su javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, ali i stručni saradnici, kao budući nosioci javnotužilačke funkcije. U okviru ove komponente biće pripremlljeni lifleti, a sadržinu lifleta će odredi rezultati ankete, koja je sprovedena u tužilaštvima. Takođe, biće pripremljeno i uputstvo za obraćanje povereniku koji će se podeliti u svim javnim tužilaštvima.

S obzirom na značaj teme integriteta i samostalnosti javnih tužilaca, a posebno u svetlu izmena Ustava Srbije, neophodno je da se u diskusije uključe i relevantna međunarodna udruženja (IAP i MEDEL, CCEP). Udruženje tužilaca će organizovati razmenu iskustava sa kolegama iz evropskih država, a u okviru Evropskog udruženja sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (MEDEL) ne temu jačanja nezavisnosti tužilaštva kroz ustavne garancije.

Projektom će upravljati kancelarija Udruženja tužilaca u Beogradu, ali će se anketa i kampanja, odnosno okrugli stolovi sprovoditi u gradovima u Srbiji, tako da se pokrije područje sve četiri apelacije (Novi Sad, Beograd, Kragujevac i Niš).

Projekat će doprineti da uspostavljani mehanizam Poverenika za samostalnost u okviru Državnog veća tužilaca postane delotvorno sredstvo za sprečavanje neprimerenih uticaja, kao i za upoznavanje javnosti sa pokušajima neprimerenih uticaja.

Delotvoran rad Poverenika, doprinosi jačanju integriteta javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, a time i unapređenju vladavine prava i poverenja građana u pravosudni sistem.

Poslednje vesti

Saopštenje Sindikata pravosuđa Srbije: Podrška Goranu Iliću kao zvono za buđenje Saopštenje Sindikata pravosuđa Srbije: Podrška Goranu Iliću kao zvono za buđenje Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Goranu Iliću a pre svega istini koju je izgovorio. Istina je, kažu, najbolje opravdanje a priznanje se... More detail
Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Saopštenje Društva sudija Srbije povodom medijskih napada na dr Gorana Ilića Povodom pisanja pojedinih tabloidnih medija o izjavi dr Gorana Ilića zamenika Republičkog javnog tužioca, člana Državnog veća tužilaca i Poverenika... More detail
Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije