Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Konferencija “Reforma krivičnog prava”

Konferencija “Reforma krivičnog prava”

Na Kopaoniku je od 3. do 6. aprila organizovana konferencija pod nazivom "Reforma krivičnog prava". Konferencija je organizovana uz podršku Misije OEBS–a u Srbiji projekta „Unapređenja dostupnosti pravde u Srbiji“, koji sprovodi IMG i Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Konferenciju su otvorili dr Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije i Nikola Selaković, Ministar pravde i državne uprave Republike Srbije.

Pozdravni govor održali su i dr Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave Republike Srbije; Romana Švajger, šefica odeljenja za ljudska prava i vladavinu prava u Misiji OEBS u Srbiji; Jelena Durbaba, lokalni zastupnik Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ); profesor dr Milan Škulić.

U prvom delu konferencije, prisutnima su se na temu reforme krivičnog materijalnog prava obratili profesor dr Zoran Stojanović, Pravni fakultet u Beogradu; Janko Lazarević, sudija Vrhovnog kasacionog suda; profesor dr Dragana Kolarić, Policijsko-kriminalistička akademija. Pri svom izlaganju posebno su se osvrnuli na moguće izmene Krivičnog zakonika Srbije i reformu Krivičnog zakonika Srbije u oblasti suzbijanja korupcije.

Drugog dana konferencije govornici su bili dr Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo, Zoran Perović, advokat i Branislava Vučković, član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije. Poseban akcenat u izlaganjima stavljen je na stanje u pravosuđu i pritiske javnosti, aktuelne izmene Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku i krivična dela sa elementima korupcije u Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

U nastavku konferencije učesnici su se bavili aktuelnom reformom krivičnog postupka. Na ovu temu govorili su profesor dr Milan Škulić i dr Goran Ilić, a nakon njih, Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije i dr Danilo Nikolić. Pri svom izlaganju posebno su se osvrnuli na pogrešnu koncepciju i brojne tehničke greške koje donosi Zakonik o krivičnom postupku, izmene i dopune Zakona o javnom tužilaštvu i njihov odnos prema Zakoniku o krivičnom postupku, kao i sporazum o priznanju krivičnog dela u Zakoniku o krivičnom postupku.
|

Treći dan konferencije bio je posvećen pitanjima položaja maloletnika u krivičnom postupku i izvršenjem krivičnih sankcija. Govornici u ovom delu konferencije bili su Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, dr Ivana Stevanović, naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu, Slavka Mihajlović, sudija Apelacionog suda u Beogradu, Savo Đurđić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i Rodžer Mekgarva, vođa EU projekta “Unapređenje sistema alternativnih sankcija”.

U nastavku konferencije govornici su se bavili pitanjima daljih pravaca reforme kao i pravnim institutima koje Zakonik o krivičnom postupku predviđa. Govornici u ovom delu konferencije bili su profesor dr Vojislav Đurđić, Pravni fakultet u Nišu, profesor dr Stanko Bejatović, Pravni fakultet u Kragujevcu, Veljko Delibašić, advokat, Jugoslav Tintor, advokat, mr Vanja Bajović, sa Pravnog fakulteta u Beogradu. Pri svom izlaganju posebno su se osvrnuli na koncepcijske stranputice u Zakoniku o krivičnom postupku, na neophodnost nastavka rada na reformi krivičnog procesnog zakonodavstva Srbije, skraćeni postupak, sporazum o svedočenju okrivljenog, položaj odbrane, moguća unapređenja na osnovu iskustava iz regiona, položaj suda i tužilaštva u Zakoniku o krivičnom postupku.

Pri svom izlaganju govornici su se posebno govorili o pravosuđu po meri deteta, pre, za vreme i po okončanju sudskih postupaka u Smernicama Saveta Evrope, izazove u vršenju vaspitne mere posebne obaveze, značaj zrelosti prilikom izbora vaspitne mere, kaznom maloletničkog zatvora, vaspitnim nalozima i alternativnim sankcijama, njihovom značaju i prednostima.

Poslednji dan konferencije bio je posvećen pitanju reforme propisa u organizaciji tužilaštva, gde su predstavnici Udruženja tužilaca Srbije diskutovali o reformi pravosuđa i uticaju na tužilaštvo.Na konferenciji je bilo oko 150 učesnika, i to predstavnika relevantnih domaćih institucija, kao i stranih i međunarodnih organizacija u Srbiji, sudija i javnih tužilaca. Konferencija je privukla značajnu medijsku pažnju i sve dnevne novine su u formi članaka ispratile najvažnija pitanja o kojima se govorilo na konferenciji.

Poslednje vesti

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail
Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije