Pravosuđe pod uticajem partija

Građani doživljavaju pravosuđe kao mesto velike korupcije, mada istraživanja pokazuju da nosioci pravosudnih funkcija nisu u vrhu takve lestvice, ocenjeno na skupu posvećenom sudijskoj etici i borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Okupljeni istakli da je pravosuđe izloženo uticajima političkih partija.

Predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić rekao je da sva istraživanja sprovedena proteklih godina pokazuju da tužioci rade "pod oblakom strepnje i straha, da nisu samostalni u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast, a da poseban problem predstavlja uticaj advokata članova stranaka na vlasti", prenosi Tanjug.

Ilić se pozvao na istraživanje Cesida iz 2012. godine, koje je obuhvatilo 521 tužioca, i koje je pokazalo stav većine, da napredovanje i izbor ne zavise od znanja i obrazovanja koje imaju, već da je presudan politički uticaj.

Kao jedan od većih problema, Ilić je istakao i to što pojedine sredine nemaju dovoljan broj tužilaca, naročito posle donošenja novog Zakonika o krivičnom postupku, što dovodi do blokade rada i kao primere naveo Prokuplje, Pančevo i Beograd.

Sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Ivana Pavlović saglasna je sa kolegom Ilićem u vezi sa nezavisnošću i kaže da i sudije rade pod pritiskom i da ih društvo često doživljava kao dežurne krivce.

"Trend je da se sudije okrivljuju za sve, oni su dežurni krivci i to izgleda svima odgovara, ali ankete ne stavljaju sudije na prvo mesto kada je reč o percepriji korupcije", rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, sudije, kao i tužioci, osećaju dozu različitih pritisaka, ali tome moraju da odole.

Učesnicima skupa obratio se i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, koji je izneo iskustva nemačkih privrednika koji posluju u Srbiji.

"Kako čujem od nemačkih privrednika koji rade u Srbiji, problem srpskog pravosuđa je nezavisnost sudija, trajanje postupka i to što se dugo čeka na izvršenje presude", naveo je Vilhelm.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić takođe smatra da je poverenje građana u sudije i tužioce sve manje i da u toj oblasti mora mnogo da se radi kako bi se popravio taj utisak.

Izvor: Tanjug, RTS