Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Insajder debata: Ministarka ne vidi uticaj politike u pravosuđu; Tužilac Ilić upozorava da je uticaj samo maskiran (VIDEO)

Insajder debata: Ministarka ne vidi uticaj politike u pravosuđu; Tužilac Ilić upozorava da je uticaj samo maskiran (VIDEO)

Insajder debata: Ministarka ne vidi uticaj politike u pravosuđu; Tužilac Ilić upozorava da je uticaj samo maskiran (VIDEO)Ministarka pravde Nela Kuburović gostujući u Insajder debati najavila je da će Vlada Srbije predlog za ustavne izmene Narodnoj Skupštini uputiti tokom novembra. Ona je dodala da će se o predloženim ustavnim izmenama u oblasti pravosuđa pored Parlamenta izjašnjavati i građani na referendumu.

„Građani će se izjašnjavati o novom Ustavu zato što je reč o promeni grane vlasti koje podrazume da potvrdu moraju da daju i građani“ , dodala je ministarka pravde.

Odgovarajući na pitanje Insajdera da li može da zamisli da u Srbiji tužioci optuže, a sudije osude nekog funkcionera koji je u tom trenutku na vlasti, ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da ne mora to da zamišlja.

„Ne treba da zamišljam jer sam sigurna da bi sudije i tužioci to i sada uradili ukoliko postoji bilo koje krivično delo“ , rekla je Kuburović dodajući da nam za to nisu ni bile potrebne izmene Ustava o pravosuđu.

„Razlog za promenu ustava bio je da se promeni procedura izbora sudija i tužilaca jer svaki postupak izbora koji ide ka Narodnoj Skupštini govori da postoji neki način politizacije“ , rekla je ministarka ocenjujući da su poslednji amandmani koje je Ministarstvo pravde pripremilo upravo otklonili tu mogućnost.

Sa druge strane, Poverenik za samostalnost tužilaca, tužilac Goran Ilić ocenjuje da ove ustavne promene ne otklanjaju politički uticaj već ga samo maskiraju.

 „Ceo koncept ustavnih promena je takav da se drži stroga centralizacija tužilaštva i da imate na vrhu imate Vrhovnog tužioca koji će manje više biti politička figura. Jer pritiskom na to dugme, vi kontrolišete ceo sistem“ , rekao je Ilić.

On je dodao i da je više nego vidljiva činjenica da ne postoji iskrena želja da se izvrši depolitizacija pravosuđa.

Ilić: Iznenađen sam da ministarka nije upućena u dokaze o političkom uticaju

Ministarka pravde Nela Kuburović u nekoliko navrata u toku Insajder debata pomenula je da su sudije i tužioci u Srbiji nezavisni.

„Ja stvarno ne želim da verujem da sudije nisu nezavisne i da ne sude u skladu sa Ustavom i zakonom. A verujem i da tako postupaju i tužioci. Ja bih volela da vidim koji je to konkretan primer uticaja političke vlasti na njih u donošenju odluka“ , upitala je ministarka.

Reagujući na ovu izjavu ministarke, tužilac Goran Ilić rekao je da ga čudi da je ministarka neobaveštena o političkim pritiscima imajući u vidu da je on kao Poverenik za samostalnost tužioca Državnom veću tužilaca, čiji je ministarka član, podneo dva izveštaja u kojima je utvrđeno da postoje politički uticaji.

„A osim toga postoji nešto još opasnije, a to je autocenzura. Ljudi se boje i nemojte da sada raspravu odvedemo u smeru gde ću vam navesti predmete gde je javnosti jasno da nema odgovarajućeg postupanja sudija i tužilaca“ , dodao je Ilić.

Josifović: Dosta sa kolektivnim klevetanjem pravosuđa, svaki sudija i tužilac ima ime i prezime

Ivana Josipović, predsednica UO novoosnovanog Udruženja sudija i tužilaca navela je da se udruženja kome pripada zalaže da se prestane sa, kako je navela, „kolektivnim klevetanjem pravosuđa“.

 „Znate kako, svaki sudija i tužilac ima ime i prezime i svako treba da odgovora za svoj nestručan ili nesavestan rad“ , rekla je Josifović.

Što se tiče pritisaka i komentarisanja sudskih presuda, Josipović smatra da je to nedopustivo dodajući ipak da ako imate prave sudije i tužioce nijedna vrsta pritiska na njega neće uticati.

„Kada neko iz bilo koje interesne grupe, da li to bila politička stranka ili neka druga grupa izađe i kaže šta on očekuje od suda u određenom predmetu to se svakako smatra pritiskom i to je nešto što je nedopustivo i nešto na čemu se treba raditi. Ali ja stalno polazim od toga da ako vi imate pravog sudiju i tužioca na pravom mestu takvi uticaji neće biti suštinski niti konačni pri donošenju sudske presude“ , navela je Josifović.

Kako je dodala, struka treba da ukazuje svima, od političara do medija, da treba da se uzdrže od komentarisanja i da puste sud da radi svoj posao, u interesu građana.

Kuburović: Da li mislite da izjava Vučevića može da utiče na specijalni sud? Ja ne mislim

Na pitanje novinarke Insajdera da li njoj, kao ministarki pravde, smetaju političari koji komentarišu sudske presude Kuburović odgovara potvrdno dodajući da je i kao član Visokog saveta sudstva reagovala na komentare funkcionera.

„Kada bilo ko od političara, pa čak i pripadnik stranke čiji sam ja član izvrši na taj način uticaj, to bude javno osuđeno“ , rekla je Kuburović.

Na potpitanje novinarke zašto je onda, u slučaju kada je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević   komentarisao oslobađajuću presudu, navela da ga razume, ministarka kaže:

„Razumem ga kao nekoga ko je nezadovoljan odlukom. Da li mislite da je izjava Miloša Vučevića mogla da utiče na odluku specijalnog odeljenja Višeg suda ili će da utiče na odluku Apelacionog suda u Beogradu. Sigurna sam da neće“ .

Celu Insajder debatu pogledajte u sledećem videu:

Izvor: Insajder

Poslednje vesti

Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
„Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ „Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ Većina građana Srbije je po prvi put saznala da postoji Etički odbor Državnog veća tužilaca kada je u brojnim medijima objavljena informacija kako... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije